Test alergiczny pokarmowy i wziewny

Urządzenie biorezonansowe Bicom marki Regumed daje możliwość wykonania bardzo dokładnego testu, którego wynik w porównaniu
do testu z krwi lub skórnych pokrywa się  w ponad 80%.

Każda osoba poddająca się testowi otrzymuje wydruk wskazujący wszystkie alergeny będące powodem alergii.


Badania biorezonansem na alergię i nietolerancję pokarmową  są bezpieczną, bezbolesną i bezinwazyjną metodą, dzięki której wynik otrzymujemy od razu po badaniu. Testy można wykonywać przez cały rok bez względu na intensywność pylenia danego alergenu. 

Odczulanie zaczynamy od alergenów centralnych takich jak:białko mleka krowiego, białko pszenicy i białko jaja. Każdy alergen powinien być odczuwamy trzy razy, a przerwy pomiędzy odczulaniem powinny być wynosić minimum 2 dni i nie więcej niż 14 dni. Optymalnie jest wykonywanie odczulania co 7 dni. Po odczuleniu alergenów centralnych odporność organizmu jest znacznie większa i często pozostałe alergeny nie reagują już z organizmem.

Terapia biorezenansowa przy pomocy urządzenia Bicom polega na wygaszaniu alergenu, a jego celem jest znaczne zmniejszenie lub całkowite usunięcie czynników zaburzających funkcjonowanie układu odpornościowego.

Terapie są bezbolesne, trwają ok 30- 45 minut, mogą być wykonywane u dzieci poniżej trzeciego roku życia.

Gabinet Masażu i Terapii Naturalnych – Naturalnie Na Zdrowie dysponuje próbkami ok 400 alergenów (pokarmowych, wziewnych i kontaktowych) w tym także pyłków i grzybów.  Warto na testy zabrać próbkę kurzu domowego, sierść zwierząt jeżeli takie są w domu. 

Najczęstsze alergeny:

POKARMOWE

  • białko mleka krowiego, laktoza

  • pszenica, gluten, zboża,

  • białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego

  • stymulanty – kakao, kawa, cukier,

  • orzechy

  • owoce

  • candida

KONTAKTOWE

  • nikiel

  • jad owadów

  • barwniki

  • lateks

  • formaldehyd

WZIEWNE

  • roztocza kurzu domowego

  • pierze kacze i gęsie

  • pyłki roślin

  • sierści i naskórki zwierząt

  • pleśnie ( Aspergillus, Penicillum, Mucor, Fusarium, Alternaria, Cladosporium)


WAŻNE INFORMACJE  DOTYCZĄCE ODCZULANIA:   

  • Odczulanie rozpoczynamy od alergenów centralnych: białko mleka krowiego, białko pszenicy i białko jaja. Każdy z alergenów powinien być odczulany 3 razy.  Przerwy przy trzykrotnym odczuleniu nie powinny być mniejsze jak dwa dni oraz większe niż siedem dni.

  • Centralne alergeny odczulamy jako pierwsze, w związku z tym, że po ich odczuleniu wzrasta na tyle odporność organizmu, że niektóre z alergenów nie wymagają później odczuleń – “wyciszają” się same. 

  • Niektóre z alergenów są na tyle silne i trudno unikać z nimi kontaktu, że odczulane są również podczas trzech wizyt i są to: candida, roztocze kurzu domowego, metale  takie jak: chrom, nikiel, kobalt.

  • Podczas terapii odczulania powinniśmy  rozpocząć ścisłą dwutygodniową dietę na odczulany alergen. 

  • Nie można poddać się odczulaniu i terapii na inne schorzenie tego samego dnia,
    W ciągu całej doby, po odczulaniu lub terapii należy wypić od 1,5 do 2 litrów wody mineralnej. Nie powinno się w tym okresie pić kawy, mocnej herbaty, napojów alkoholowych, palić papierosów.

Stosowana od wielu lat metoda odczulania za pomocą aparatu BICOM® okazała się skuteczna w likwidacji następujących alergii: wszelkiego rodzaju alergie pokarmowe, alergie wziewne, astma oskrzelowa, katar sienny, atopowe zapalenie skóry, alergie na jady owadów, pokrzywki, grzybice jelit.

Test alergie pokarmowe
Imię i nazwisko Piotr Kowalski
Data wykonania testu 2.07.2022
Urządzenie Bicom Regumed
Alergen
1 FA 1 Apple FA 1 Jabłko
2 FA 2 Apricot FA 2 Morela
3 FA 3 Banana FA 3 Banan
4 FA 4 Beef FA 4 Wołowina
5 FA 5 Blackcurrant FA 5 Czarna porzeczka
6 FA 6 Butter FA 6 Masło
7 FA 7 Carrot FA 7 Marchewka
8 FA 8 Cauliflower FA 8 Kalafior
9 FA 9 Celery FA 9 Seler
10 FA 10 Cheese, Cow’s FA 10 Ser, Krowie
11 FA 11 Chicken FA 11 Kurczak
12 FA 12 Cod FA 12 Dorsz
13 FA 13 Courgette/Zucchini FA 13 Cukinia/Cukinia
14 FA 14 Cucumber FA 14 Ogórek
15 FA 15 Egg FA 15 Jajko
16 FA 16 Garlic FA 16 Czosnek
17 FA 17 Grape FA 17 Winogrona
18 FA 18 Ham FA 18 Szynka
19 FA 19 Hazelnut FA 19 Orzech laskowy
20 FA 20 Honey FA 20 Miód
21 FA 21 Kiwi Fruit FA 21 Owoc Kiwi
22 FA 22 Lamb FA 22 Baranina
23 FA 23 Lemon FA 23 Cytryna
24 FA 24 Lettuce FA 24 Sałata
25 FA 25 Loganberry FA 25 Jeżyny
26 FA 26 Marrow FA 26 Kabaczek
27 FA 27 Milk, Cow’s FA 27 Mleko krowie
28 FA 28 Mint FA 28 Mięta
29 FA 29 Mixed Sweets/ Mixed Candies FA 29 Słodycze mieszane / Cukierki mieszane
30 FA 30 Mushroom FA 30 Grzyby
31 FA 31 Onion FA 31 Cebula
32 FA 32 Orange FA 32 Pomarańczowa
33 FA 33 Parsley FA 33 Pietruszka
34 FA 34 Parsnip FA 34 Pasternak
35 FA 35 Pea FA 35 Groch
36 FA 36 Peach FA 36 Brzoskwinia
37 FA 37 Peanut FA 37 Orzechy
38 FA 38 Pear FA 38 Gruszka
39 FA 39 Peppers/ Bell Peppers FA 39 Papryka / Papryka
40 FA 40 Pineapple FA 40 Ananas
41 FA 41 Plaice FA 41 Flądra
42 FA 42 Plum FA 42 Śliwka
43 FA 43 Pork FA 43 Wieprzowina
44 FA 44 Potato FA 44 Ziemniak
45 FA 45 Prawns FA 45 Krewetki
46 FA 46 Pumpkin Seed FA 46 Pestki dyni
47 FA 47 Rhubarb FA 47 Rabarbar
48 FA 48 Sesame Seeds FA 48 Sezam
49 FA 49 Spinach FA 49 Szpinak
50 FA 50 Strawberry FA 50 Truskawka
51 FA 51 Sunflower Seeds FA 51 Nasiona słonecznika
52 FA 52 Tomato FA 52 Pomidor
53 FA 53 Tuna FA 53 Tuńczyk
54 FA 54 Turkey FA 54 Indyk
55 FA 55 Watercress FA 55 Rukiew wodna
56 FA 56 One vial containing 78 mixed foods and food additives: almonds, apple, apricot, baking powder, banana, Barleycup, beef, blackcurrant, Brazil nut, bread (white), butter, carob, cashew, cauliflower, cheese. chicken, chocolate, coconut, coffee (instant), corn, egg (raw in shell), flour (white), wheat, ginger, gooseberry, grapes, ham, honey, ice cream (vanilla), lemon, lentils, malt, margarine (mixed), marrow, milk, mushroom, oil (vegetable), onion, orange, pea, peach, peanut, pear, pineapple, plum, potato, raspberry, salmon, soya flour, sugar (beet), sultanas, saccharin, tomato, turkey, vinegar, yeast (bakers and brewers), E102, E104, E110, E123, E127, E142, E223. E330, E500, E621, artificial colours(mixed), sweets (mixed), nuts (mixed), kiwi fruit, loganberry, sugar (icing), coal tar FA 56 Jedna fiolka zawierająca 78 mieszanych produktów spożywczych i dodatków do żywności: migdały, jabłko, morela, proszek do pieczenia, banan, filiżanka jęczmienia, wołowina, czarna porzeczka, orzech brazylijski, chleb (biały), masło, chleb świętojański, orzechy nerkowca, kalafior, ser. kurczak, czekolada, kokos, kawa (instant), kukurydza, jajko (surowe w skorupkach), mąka (biała), pszenica, imbir, agrest, winogrona, szynka, miód, lody (waniliowe), cytryna, soczewica, słód, margaryna (mieszane), szpik, mleko, grzyby, olej (warzywny), cebula, pomarańcza, groch, brzoskwinia, orzeszki ziemne, gruszka, ananas, śliwka, ziemniak, malina, łosoś, mąka sojowa, cukier (burak), sułtanki, sacharyna, pomidor , indyk, ocet, drożdże (piekarze i piwowarzy), E102, E104, E110, E123, E127, E142, E223. E330, E500, E621, sztuczne barwniki (mieszane), słodycze (mieszane), orzechy (mieszane), kiwi, jeżyna, cukier (puder), smoła węglowa
57 FB 57 Almonds FB 57 Migdały
58 FB 58 Baking powder FB 58 Proszek do pieczenia
59 FB 59 Barley: pearl barley FB 59 Jęczmień: jęczmień perłowy
60 FB 60 Beetroot FB 60 Burak
61 FB 61 Blackberry: wild FB 61 Jeżyna: dzika
62 FB 62 Brazil nut FB 62 Orzech brazylijski
63 FB 63 Broad Beans FB 63 Bób
64 FB 64 Brussel Sprout FB 64 Brukselka
65 FB 65 Buckwheat FB 65 Gryka
66 FB 66 Cabbage FB 66 Kapusta
67 FB 67 Carob FB 67 karob
68 FB 68 Cashew nut FB 68 Orzech nerkowca
69 FB 69 Chickpea FB 69 Ciecierzyca
70 FB 70 Cocoa FB 70 Kakao
71 FB 71 Coconut FB 71 Kokos
72 FB 72 Coffee: ground FB 72 Kawa: mielona
73 FB 73 Corn: sweet corn FB 73 Kukurydza: słodka kukurydza
74 FB 74 Cornflour / Corn Starch FB 74 Mąka kukurydziana / skrobia kukurydziana
75 FB 75 Date FB 75 Daktyle
76 FB 76 Fig FB 76 Figa
77 FB 77 Glucose / Dextrose FB 77 glukoza/dekstroza
78 FB 78 Grapefruit FB 78 Grejpfrut
79 FB 79 Hops FB 79 Chmiel
80 FB 80 Lentil: brown whole FB 80 Soczewica: brązowa w całości
81 FB 81 Malt FB 81 Słód
82 FB 82 Melon: Galia FB 82 Melon: Galia
83 FB 83 Millet FB 83 proso
84 FB 84 Oats FB 84 Owies
85 FB 85 Oats: organic FB 85 Owies: ekologiczny
86 FB 86 Oil: olive FB 86 Olej: oliwkowy
87 FB 87 Radish FB 87 Rzodkiewka
88 FB 88 Raspberry FB 88 Malina
89 FB 89 Rice: long grain, white FB 89 Ryż: długoziarnisty, biały
90 FB 90 Rice: short grain, white FB 90 Ryż: krótkoziarnisty, biały
91 FB 91 Rice: long grain, brown, organic FB 91 Ryż: długoziarnisty, brązowy, ekologiczny
92 FB 92 Runner bean FB 92 Fasola wielokwiatowa
93 FB 93 Rye FB 93 Żyto
94 FB 94 Salmon FB 94 Łosoś
95 FB 95 Soya bean: flour FB 95 Soja: mąka
96 FB 96 Sugar: beet FB 96 Cukier: burak
97 FB 97 Sugar: cane FB 97 Cukier: trzcinowy
98 FB 98 Sugar: demerara FB 98 Cukier: demerara
99 FB 99 Sultana FB 99 Rodzynki Sułtańskie
100 FB 100 Vinegar: malt FB 100 Ocet: słód
101 FB 101 Vinegar: white wine FB 101 Ocet: białe wino
102 FB 102 Walnut FB 102 Orzech
103 FB 103 Wheat flour: white, plain FB 103 Mąka pszenna: biała, zwykła
104 FB 104 Wheat flour: white plain organic, unbleached FB 104 Mąka pszenna: biała zwykła ekologiczna, niebielona
105 FB 105 Wheat flour: white, self-raising FB 105 Mąka pszenna: biała, samorosnąca
106 FB 106 Wheat flour: wholemeal, organic FB 106 Mąka pszenna: pełnoziarnista, ekologiczna
107 FB 107 Yeast: Bakers FB 107 Drożdże: Piekarze
108 FB 108 Yeast: Brewers FB 108 Drożdże: browary
109 FC 109 Anchovy in brine FC 109 Anchois w solance
110 FC 110 Aubergine / Eggplant FC 110 Bakłażan / Bakłażan
111 FC 111 Avocado FC 111 Awokado
112 FC 112 Basil FC 112 Bazylia
113 FC 113 Blueberry FC 113 Jagoda
114 FC 114 Broccoli FC 114 Brokuły
115 FC 115 Celeriac FC 115 Seler zwyczajny
116 FC 116 Cheese, vegetarian FC 116 Ser, wegetariański
117 FC 117 Cherries FC 117 Wiśnie
118 FC 118 Chili, red and green FC 118 Chili, czerwony i zielony
119 FC 119 Cinnamon FC 119 Cynamon
120 FC 120 Chocolate FC 120 Czekolada
121 FC 121 Coriander / Cilantro FC 121 Kolendra / Kolendra
122 FC 122 Crab FC 122 Krab
123 FC 123 Cranberry FC 123 Żurawina
124 FC 124 Cumin FC 124 Kmin
125 FC 125 Endive FC 125 Cykoria
126 FC 126 Ginger, fresh FC 126 Imbir, świeży
127 FC 127 Gluten FC 127 Gluten
128 FC 128 Goat’s milk FC 128 Kozie mleko
129 FC 129 Haddock FC 129 Plamiak, Łupacz ryba
130 FC 130 Lambs Lettuce FC 130 JRoszpunka
131 FC 131 Leek FC 131 Por
132 FC 132 Lemongrass FC 132 Trawa cytrynowa
133 FC 133 Lobster FC 133 Homar
134 FC 134 Mackerel in brine FC 134 Makrela w solance
135 FC 135 Mango FC 135 Mango
136 FC 136 Mussel FC 136 Małże
137 FC 137 Mustard FC 137 Musztarda
138 FC 138 Okra / Lady’s Finger FC 138 Okra i lady finger to tylko dwie nazwy Abelmoschus esculentus lub Hibiscus esculantus. Roślina, charakteryzująca się jako warzywo rurkowe, rośnie w obszarach ciepłych i tropikalnych.
139 FC 139 Pak Choi FC 139 Pak Choi
140 FC 140 Paw Paw/ Papaya FC 140 Papaja
141 FC 141 Pecan FC 141 Pecan
142 FC 142 Pepper, black and white FC 142 Pieprz, czarno-biały
143 FC 143 Quinoa, organic FC 143 Komosa ryżowa, ekologiczna
144 FC 144 Radicchio FC 144 Cykoria
145 FC 145 Rocket / Arugula FC 145 Rukola
146 FC 146 Sage, fresh FC 146 Szałwia, świeża
147 FC 147 Sardines in brine FC 147 Sardynki w solance
148 FC 148 Sorrel FC 148 Szczaw
149 FC 149 Spelt flour, organic FC 149 Mąka orkiszowa, ekologiczna
150 FC 150 Squash, butternut FC 150 Dynia, orzechówka
151 FC 151 Squid FC 151 Kałamarnica
152 FC 152 Sweet Potato FC 152 Słodkie Ziemniaki
153 FC 153 Tarragon, fresh FC 153 Estragon, świeży
154 FC 154 Thyme, fresh FC 154 Tymianek, świeży
155 FC 155 Trout FC 155 Pstrąg
156 FC 156 Turmeric FC 156 Kurkuma
157 FC 157 Yam FC 157 Jamu
158 FC 158 Yoghurt: Cow’s Milk FC 158 Jogurt: Mleko krowie
Lactose Laktoza – Cukier jest disacharydem składającym się z glukozy i galaktozy. Trawienie do tych składowych zachodzi za pośrednictwem laktazy. Enzym ten jest wytwarzany w rąbku szczoteczkowym błony śluzowej jelita cienkiego u wszystkich młodych ssaków. Glukoza i galaktoza ulegają absorpcji jelitowej i są wykorzystywane jako źródło energii do funkcjonowania organizmu.
Casein Kazeina to jeden z najważniejszych składników mleka. Stanowi ona aż 80 proc. wszystkich protein mlecznych. Jest złożona z dużych cząsteczek białka. Kazeina dzięki enzymowi o nazwie podpuszczka wytrąca się w procesie trawienia. Ilość tego enzymu w organizmie jest powiązania z tym, ile wartości odżywczych z mleka jesteś w stanie przyjąć.
Gliadin Gliadyna to białko prolaminowe i frakcja glutenu obecnego w zbożach . Powszechnie występuje w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia . Najwyższy poziom gliadyny odnotowuje się w pszenicy. Gliadyna bywa określana toksycznym fragmentem glutenu. Brak enzymów proteolitycznych sprawia, że peptydy gliadyny działają alergizująco i wywołują chorobę trzewną .
Histamine Histamina to toksyczna amina biogenna, która powstaje z aminokwasu o nazwie histydyna. Histamina to przekaźnik odpowiedzi immunologicznej, który jest uwalniany w momencie powstania urazu lub kontaktu z alergenem. Histamina odgrywa bardzo ważną rolę we wczesnych reakcjach alergicznych i uczestniczy w przebiegu stanu zapalnego. Największe stężenia zmagazynowanej histaminy występują w płucach, przewodzie pokarmowym oraz skórze.